Wydział Geodezji Górniczej i Inżynierii Środowiska

    Czysty umysł dzięki wodzie? Oto, co mówi nauka o redoksie – Biblioteka Wiedzy

    Współczesny styl życia, choć dynamiczny i pełen możliwości, niesie za sobą szereg obciążeń dla organizmu. Codziennie jesteśmy narażeni na działanie wielu czynników, które prowadzą do powstawania tzw. stresu oksydacyjnego – stanu zaburzonej równowagi pomiędzy ilością wolnych rodników a zdolnością organizmu do ich neutralizowania.

    Do najczęstszych źródeł stresu oksydacyjnego zalicza się promieniowanie UV, zanieczyszczenia powietrza (smog), nadmiar leków, papierosy, alkohol, a także przewlekły stres psychiczny i niewłaściwa dieta. Te czynniki cywilizacyjne stymulują powstawanie reaktywnych form tlenu (ROS), które atakują komórki, białka i DNA, prowadząc do ich stopniowego uszkodzenia.

    W dłuższej perspektywie stres oksydacyjny wiązany jest z rozwojem wielu chorób przewlekłych – w tym chorób neurodegeneracyjnych (jak Alzheimer i Parkinson), chorób układu sercowo-naczyniowego, a nawet niektórych nowotworów. Jego obecność przyspiesza także procesy starzenia się organizmu oraz osłabia zdolności regeneracyjne.

     

    Woda o obniżonym potencjale redoks a zdrowie mózgu

    Coraz więcej badań naukowych wskazuje na to, że napoje o obniżonym potencjale redoks, w tym woda nasycona wodorem cząsteczkowym, mogą mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu oraz łagodzenie objawów chorób neurodegeneracyjnych. Ich działanie związane jest przede wszystkim z neutralizowaniem stresu oksydacyjnego, który odgrywa kluczową rolę w uszkodzeniach komórek nerwowych.

    Wsparcie w chorobie Parkinsona
    W badaniach przeprowadzonych przez Ito i in. (2012) oraz Fujita i in. (2012) zaobserwowano, że picie wody wodorowej może łagodzić objawy choroby Parkinsona. Działanie to przypisuje się zdolności wodoru do neutralizowania wolnych rodników oraz wspierania ochrony komórek nerwowych przed uszkodzeniami. W efekcie może dochodzić do poprawy funkcji motorycznych oraz zmniejszenia postępu choroby.

    Potencjalna pomoc w chorobie Alzheimera
    Z kolei badanie Wang i in. (2011) wykazało, że woda redoks może hamować rozwój zmian poznawczych typowych dla choroby Alzheimera. Jej regularne spożywanie może wpłynąć na spowolnienie degeneracji neuronów, poprawę pamięci i koncentracji, a także zmniejszenie objawów takich jak dezorientacja czy utrata funkcji poznawczych.

    Ochrona mózgu po krwotoku podpajęczynówkowym
    W przypadku pacjentów z wczesnym uszkodzeniem mózgu po krwotoku podpajęczynówkowym, Hong i in. (2014) wykazali, że wodór cząsteczkowy zawarty w wodzie redoks zmniejsza apoptozę (czyli śmierć komórek nerwowych) i działa ochronnie na tkanki mózgowe. To może mieć kluczowe znaczenie w leczeniu pourazowym i neurologicznym.

    Działanie przeciw niedokrwiennemu uszkodzeniu mózgu
    W badaniu Han i in. (2015) potwierdzono, że woda redoks łagodzi skutki niedokrwienia mózgu, np. w przebiegu udaru. Jej działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne pozwala zmniejszyć obszar uszkodzenia tkanki mózgowej oraz wspiera procesy naprawcze w komórkach nerwowych.

    Ochrona przed stresem oksydacyjnym w neuronach
    Ostatnie doniesienia naukowe, m.in. Kashiwagi i in. (2014), potwierdzają, że napoje o obniżonym potencjale redoks mogą chronić neurony przed skutkami stresu oksydacyjnego – jednego z głównych mechanizmów prowadzących do ich uszkodzenia i śmierci. Dzięki temu woda redoks może mieć szerokie zastosowanie profilaktyczne i wspomagające funkcjonowanie mózgu.

     

    Opracowywana technologia

    Coraz więcej badań wskazuje, że napoje o obniżonym potencjale redoks – zwłaszcza woda nasycona wodorem – mogą wspierać funkcje mózgu, chronić neurony przed stresem oksydacyjnym oraz łagodzić objawy chorób neurodegeneracyjnych. Ich działanie antyoksydacyjne może mieć szczególne znaczenie w kontekście współczesnych wyzwań zdrowotnych i cywilizacyjnych. Dotychczasowe wyniki dają silne podstawy do traktowania tego typu napojów jako naturalnego wsparcia dla układu nerwowego.

    Właśnie te założenia stanowią fundament projektu AntyOksy – projektu współfinansowanego ze środków budżetu państwa przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu. Projekt realizowany jest w konsorcjum Tymbark-MWS sp. z o.o. (należącym do Grupy Maspex) wraz z Akademią Górniczo-Hutniczą w Krakowie (AGH). W jego ramach prowadzone są badania przemysłowe i prace rozwojowe nad technologią produkcji napojów antyoksydacyjnych. Celem jest opracowanie innowacyjnych produktów, w których głównym składnikiem aktywnym będzie wodór molekularny, wykazujący udokumentowane właściwości wspierające zdrowie.

     

    Przeczytaj:

    Ito, M., Hirayama, M., Yamai, K., Goto, S., Ito, M., Ichihara, M., & Ohno, K. (2012). Drinking hydrogen water and intermittent hydrogen gas exposure, but not lactulose or continuous hydrogen gas exposure, prevent 6-hydorxydopamine-induced Parkinson’s disease in rats. Medical gas research, 2(1), 15.

    Fujita, K., Seike, T., Yutsudo, N., Ohno, M., Yamada, H., Yamaguchi, H., ... & Katafuchi, T. (2009). Hydrogen in drinking water reduces dopaminergic neuronal loss in the 1-methyl-4-phenyl-1, 2, 3, 6-tetrahydropyridine mouse model of Parkinson's disease. PloS one, 4(9), e7247.

    Wang, C., Li, J., Liu, Q., Yang, R., Zhang, J. H., Cao, Y. P., & Sun, X. J. (2011). Hydrogen-rich saline reduces oxidative stress and inflammation by inhibit of JNK and NF-κB activation in a rat model of amyloid-beta-induced Alzheimer's disease. Neuroscience letters, 491(2), 127-132.

    Hong Y, Shao A, Wang J, Chen S, Wu H, McBride DW, et al. Neuroprotective effect of hydrogen-rich saline against neurologic damage and apoptosis in early brain injury following subarachnoid hemorrhage: possible role of the Akt/GSK3beta signaling pathway. PLoS One. 2014;9(4):e96212. doi:10.1371/journal.pone.0096212.

    Han, L., Tian, R., Yan, H., Pei, L., Hou, Z., Hao, S., ... & Zhang, Q. (2015). Hydrogen-rich water protects against ischemic brain injury in rats by regulating calcium buffering proteins. Brain research, 1615, 129-138.

    Kashiwagi, T., Yan, H., Hamasaki, T., Kinjo, T., Nakamichi, N., Teruya, K., ... & Shirahata, S. (2014). Electrochemically reduced water protects neural cells from oxidative damage. Oxidative medicine and cellular longevity, 2014.

    Ta strona używa plików Cookie!

    Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.