Wydział Geodezji Górniczej i Inżynierii Środowiska

    Czy wodór może pomóc Twojemu metabolizmowi? – Biblioteka Wiedzy

    Zaburzenia metaboliczne to jedno z największych wyzwań zdrowotnych współczesnego świata. Szacuje się, że już co trzeci dorosły zmaga się z objawami zespołu metabolicznego, a liczba osób chorujących na cukrzycę typu II, insulinooporność czy miażdżycę systematycznie rośnie. Choć wiele z tych schorzeń rozwija się stopniowo i przez długi czas może przebiegać bezobjawowo, ich konsekwencje są poważne i często trudne do odwrócenia.

    Główną przyczyną tego zjawiska jest styl życia — nadmiar przetworzonej żywności, brak aktywności fizycznej, przewlekły stres, a także zanieczyszczenia środowiska i ekspozycja na toksyny. Te czynniki sprzyjają powstawaniu stresu oksydacyjnego oraz zaburzają równowagę w gospodarce glukozowo-insulinowej, lipidowej i hormonalnej. W efekcie dochodzi do przewlekłego stanu zapalnego, który prowadzi do uszkodzenia tkanek, zaburzeń energetycznych i rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych.

    Coraz większe zainteresowanie naukowców wzbudzają więc metody wspierania metabolizmu — m.in. poprzez napoje o działaniu antyoksydacyjnym i regulującym stres oksydacyjny, takie jak woda o obniżonym potencjale redoks.

    Woda o obniżonym potencjale redoks a metabolizm
    Coraz więcej badań naukowych wskazuje, że napoje o obniżonym potencjale redoks, w tym woda nasycona wodorem cząsteczkowym, mogą wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu metabolicznego. Ich działanie opiera się przede wszystkim na właściwościach antyoksydacyjnych – neutralizowaniu wolnych rodników i ograniczaniu skutków stresu oksydacyjnego, który odgrywa kluczową rolę w rozwoju chorób metabolicznych.

    Regulacja poziomu glukozy i łagodzenie objawów cukrzycy typu II
    Badania Kajiyama i in. (2008), Li i in. (2011) oraz Yu i in. (2011) wykazały, że regularne spożywanie wody redoks może poprawiać wrażliwość na insulinę, obniżać poziom glukozy na czczo oraz ograniczać objawy cukrzycy typu II. Dodatkowo, Jin i in. (2006) zauważyli wyraźne działanie przeciwcukrzycowe w badaniach na modelach zwierzęcych, co sugeruje, że wodór może wspierać terapię cukrzycy w przyszłości.

    Wpływ na poziom cholesterolu
    W pracy Song i in. (2013) udokumentowano, że spożycie napojów redoks może przyczynić się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL, jednocześnie nie wpływając negatywnie na poziom cholesterolu HDL („dobrego”). To istotne, ponieważ dyslipidemia jest jednym z głównych czynników ryzyka miażdżycy i zawałów serca.

    Działanie wspierające w zespole metabolicznym
    Zespół metaboliczny to złożony stan kliniczny obejmujący otyłość brzuszną, nadciśnienie, insulinooporność i zaburzenia lipidowe. Nakao i in. (2010) wykazali, że woda redoks może pomagać w przeciwdziałaniu rozwojowi zespołu metabolicznego, m.in. poprzez zmniejszenie stanów zapalnych i poprawę parametrów metabolicznych.

    Ochrona przed miażdżycą
    W badaniu Ohsawa i in. (2008) podkreślono potencjalne działanie przeciwmiażdżycowe wodoru molekularnego. Jego zdolność do zmniejszania stanu zapalnego ścian naczyń krwionośnych i ograniczania stresu oksydacyjnego może wpływać korzystnie na elastyczność naczyń i spowolnienie procesów degeneracyjnych w układzie krążenia.

    Opracowywana technologia
    Właśnie te obserwacje stanowią fundament projektu AntyOksy – projektu współfinansowanego ze środków budżetu państwa przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu. Projekt realizowany jest w konsorcjum Tymbark-MWS sp. z o.o. (należącym do Grupy Maspex) wraz z Akademią Górniczo-Hutniczą w Krakowie (AGH).

    W jego ramach prowadzone są badania przemysłowe i prace rozwojowe nad technologią produkcji napojów o właściwościach antyoksydacyjnych. Celem jest opracowanie innowacyjnych produktów, w których głównym składnikiem aktywnym będzie wodór molekularny – naturalny, bezpieczny i skuteczny związek o potwierdzonym działaniu wspierającym zdrowie metaboliczne i ogólnoustrojowe.

     

    Przeczytaj:

    Kajiyama, S., Hasegawa, G., Asano, M., Hosoda, H., Fukui, M., Nakamura, N., ... & Adachi, T. (2008). Supplementation of hydrogen-rich water improves lipid and glucose metabolism in patients with type 2 diabetes or impaired glucose tolerance. Nutrition Research, 28(3), 137-143.

    Li, Y., Hamasaki, T., Nakamichi, N., Kashiwagi, T., Komatsu, T., Ye, J., ... & Kabayama, S. (2011). Suppressive effects of electrolyzed reduced water on alloxan-induced apoptosis and type 1 diabetes mellitus. Cytotechnology, 63(2), 119-131.

    Yu, P., Wang, Z., Sun, X., Chen, X., Zeng, S., Chen, L., & Li, S. (2011). Hydrogen-rich medium protects human skin fibroblasts from high glucose or mannitol induced oxidative damage. Biochemical and biophysical research communications, 409(2), 350-355.

    Jin, D., Ryu, S. H., Kim, H. W., Yang, E. J., Lim, S. J., Ryang, Y. S., ... & Lee, K. J. (2006). Anti-diabetic effect of alkaline-reduced water on OLETF rats. Bioscience, biotechnology, and biochemistry, 70(1), 31-37.

    Song, G., Li, M., Sang, H., Zhang, L., Li, X., Yao, S., ... & Qin, S. (2013). Hydrogen-rich water decreases serum LDL-cholesterol levels and improves HDL function in patients with potential metabolic syndrome. Journal of lipid research, 54(7), 1884-1893.

    Nakao, A., Toyoda, Y., Sharma, P., Evans, M., & Guthrie, N. (2010). Effectiveness of hydrogen rich water on antioxidant status of subjects with potential metabolic syndrome—an open label pilot study. Journal of clinical biochemistry and nutrition, 46(2), 140-149.

    Ohsawa, I., Nishimaki, K., Yamagata, K., Ishikawa, M., & Ohta, S. (2008). Consumption of hydrogen water prevents atherosclerosis in apolipoprotein E knockout mice. Biochemical and biophysical research communications, 377(4), 1195-1198.

    Ta strona używa plików Cookie!

    Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.